Ursulinenhof 3 4133 DA Vianen Tel:0347-322388
Header afbeelding

Inzage medische gegevens

Hoe kan ik mijn medische gegevens van de huisarts bekijken?

U kunt uw medische gegevens op deze manieren bekijken:

U kijkt samen met de huisarts in uw dossier in de huisartspraktijk

U maakt daarvoor een afspraak met de huisarts. Bijvoorbeeld als u niet goed weet hoe u dit met de computer kunt doen. Of als u niet goed kunt lezen. De huisarts kan meteen antwoord geven als u een vraag heeft over uw gegevens.
Nadeel: U kunt alleen uw medische gegevens zien als u bij de huisarts bent.

U vraagt uw medische gegevens op papier

U vraagt om een kopie van uw dossier bij de huisarts. U kunt de kopie ophalen bij de huisartspraktijk. U kunt het dan thuis rustig bekijken.
Nadelen: Als uw medische gegevens veranderen, ziet u dat niet. En als u een vraag hebt, kunt u die niet meteen aan de huisarts stellen. Een ander nadeel is dat u de papieren kwijt kunt raken.

U vraagt een digitale kopie van uw dossier

Uw huisarts stuurt uw medische gegevens via een beveiligde e-mail. Of de huisarts zet uw gegevens op een USB-stick en geeft die aan u mee. Zo kunt u uw gegevens thuis rustig bekijken.
Nadelen: Als uw medische gegevens veranderen, ziet u dat niet. En als u een vraag hebt, kunt u die niet meteen aan de huisarts stellen. Een ander nadeel is dat u de USB-stick kwijt kunt raken.

Uw medische gegevens zelf online bekijken

U kunt online (via internet) in uw medisch dossier kijken: via uw computer, laptop, tablet of telefoon. U hoeft dan niet naar de huisartspraktijk toe.
Nadelen: Misschien weet u niet hoe internet werkt of kunt u niet goed lezen. Dan lukt dit niet. En als u een vraag hebt, kunt u die niet meteen aan de huisarts stellen.

Sinds 1 juli 2020 kunt u uw medische gegevens online bekijken. Dit kan via een beveiligde website (of app). Die website (of app) laat uw gegevens uit het computersysteem van de huisarts zien. U logt in en kunt dan veilig uw gegevens bekijken. Bekijk dit filmpje voor uitleg.

U kunt op 2 manieren in het computersysteem van de huisarts kijken: via een patiëntenportaal en via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).

Patiëntenportaal

  • Een patiëntenportaal is een beveiligde website of app waarin u uw medische gegevens van één zorgverlener kunt zien.
  • In het patiëntenportaal van de huisartspraktijk kunt u dus alleen de gegevens zien van uw huisarts.
  • Via het patiëntenportaal kunt u ook andere dingen doen, zoals een herhaalrecept aanvragen of online een afspraak maken met de huisarts.
  • De huisarts kiest het patiëntenportaal dat u kunt gebruiken.
  • Wilt u weten hoe uw huisartspraktijk de toegang tot uw medische gegevens geregeld heeft? Kijk dan op de website van de praktijk.

Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)

  • Een PGO is een beveiligde website of app waarin u uw medische gegevens kunt bekijken van verschillende zorgverleners: huisarts, het ziekenhuis, de apotheek en bijvoorbeeld de fysiotherapeut.
  • In een PGO staan al uw medische gegevens bij elkaar. Dat geeft overzicht.
  • U kunt zelf gegevens toevoegen, zoals uw bloeddruk en medicijnen die u bij de drogist koopt.
  • U kunt zelf bepalen met welke zorgverlener u uw gegevens deelt.
  • U kunt zelf een PGO kiezen. Er zijn verschillende PGO’s. Let bij de keuze op wat u handig en nuttig vindt.
  • Let op of de PGO veilig is: uw informatie mag bijvoorbeeld niet op andere plekken terechtkomen. Kies een PGO met het MedMij-label. Dit is een soort keurmerk voor het veilig uitwisselen van informatie tussen u en uw zorgverleners.
  • Bekijk dit filmpje voor meer informatie over PGO’s.